PRACA ORYGINALNA
ZASTOSOWANIE INDEKSU FÄRE-PRIMONTA DO POMIARU ZMIAN PRODUKTYWNOŚCI CAŁKOWITEJ GOSPODARSTW MLECZNYCH
 
Więcej
Ukryj
1
bez afiliacji (emeryt)
 
 
Data nadesłania: 31-03-2021
 
 
Data ostatniej recenzji: 28-04-2021
 
 
Data akceptacji: 23-06-2021
 
 
Data publikacji: 23-09-2021
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):141-159
 
Artykuł (PDF)
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań była ocena zmian (w ujęciu dynamicznym w latach 2008-2017) produktywności gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji mleka, której dokonano stosując zagregowany indeks produktywności całkowitej Färe- -Primonta. Indeks zmian produktywności całkowitej został zdekomponowany na indeks zmian efektywności i indeks zmian technologicznych. Badania wykonano na panelu danych liczących 730 gospodarstw rocznie. Dane do badań pozyskano z Polskiego FADN. W badaniach przyjęto model gospodarstwa mlecznego, który składał się z 1 efektu (Y) i 9 (X) nakładów. Przyjęty do obliczeń model gospodarstwa mlecznego był ukierunkowany na minimalizację nakładów, przy założeniu zmiennych efektów skali (VRS). W latach 2008-2017 indeks zmian produktywności całkowitej Färe-Primonta zmniejszył się o 28% (0,720). Na wielkość zmian indeksu produktywności (dTFP) wpłynął wzrost o 21,6% (1,216) zmian technologicznych (dMP) oraz spadek o 40,8% (0,592) zmian efektywności (dTFPE). Wyniki badań wskazują, że głównym źródłem produktywności w Polsce był postęp technologiczny, natomiast zmiany efektywności wpływały na zmniejszenie indeksu zmian produktywności całkowitej Färe-Primonta. Zmiany indeksu produktywności całkowitej Färe-Primonta są tym większe, im większa była: wielkość ekonomiczna gospodarstwa, wielkość stada krów, powierzchnia użytków rolnych, nakłady siły roboczej (AWU) i wydajność mleczna krów.
Journals System - logo
Scroll to top