PRACA ORYGINALNA
KONSUMENT WOBEC OPAKOWAŃ AKTYWNYCH I INTELIGENTNYCH NA RYNKU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
,
 
 
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Zielonogórski Zielona Góra
 
 
Data akceptacji: 06-12-2016
 
 
Data publikacji: 06-12-2016
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2016;349(4):143-161
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
W artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem było określenie wiedzy i stosunku konsumentów do aktywnych oraz inteligentnych opakowań w branży spożywczej. Stosowanie tego rodzaju opakowań związane jest ze wzrostem zainteresowania wśród konsumentów wysokiej jakości żywnością oraz ich nowymi preferencjami, które wpływają na zmiany w podejściu do pakowania żywności. Badaniami ankietowymi objęto 372 dorosłych mieszkańców województwa lubuskiego, dokonujących zakupów produktów żywnościowych. Analiza wyników badań ankietowych wykazały, że stan wiedzy na temat opakowań aktywnych i inteligentnych wśród Lubuszan jest niewystarczający. Decydujący dla rozwoju opakowań aktywnych i inteligentnych jest pozytywny stosunek respondentów do dalszego rozwoju tych rozwiązań.
Journals System - logo
Scroll to top