PRACA ORYGINALNA
JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI NA POLSKIM RYNKU – ZAGROŻENIA I SPOSOBY ICH ELIMINACJI
			
	
 
Więcej
Ukryj
	
	
									
				1
				Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej − Państwowy Instytut Badawczy
				 
			 
										
				
				
		
		 
			
			
			
			 
			Data nadesłania: 03-06-2020
			 
		 		
		
		
			
			 
			Data ostatniej recenzji: 07-07-2020
			 
		 		
		
			
			 
			Data akceptacji: 21-07-2020
			 
		 		
		
		
			
			 
			Data publikacji: 29-09-2020
			 
		 			
		 
	
							
														
		
	 
		
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;364(3):75-100
		
 
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Artykuł poświęcony jest zagadnieniu dotyczącemu jakości żywności na polskim
rynku, identyfikacji zagrożeń oraz sposobów ich eliminacji. We współczesnym
świecie kwestia jakości oraz powiązanego z nią bezpieczeństwa żywności
jest przedmiotem szczególnej troski państw i organizacji międzynarodowych.
Brak odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych stwarza ryzyko wystąpienia
w obrocie żywności negatywnych skutków dla zdrowia lub życia człowieka. Rozpoznanie
obszarów zagrożeń w całym łańcuchu żywnościowym, czyli od produkcji
pierwotnej przez przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż
produktów żywnościowych aż do konsumpcji, stanowi podstawę zapewnienia
bezpieczeństwa żywności. Na podstawie rzeczywistych wyników kontroli instytucji
powołanych do sprawowania urzędowego nadzoru nad żywnością, przedstawiono
stan bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego (skala nieprawidłowości
i zafałszowań) żywności na rynku krajowym.