PRACA ORYGINALNA
IMPORT PRZETWORÓW Z OWOCÓW Z UKRAINY DO KRAJÓW UE PO WPROWADZENIU LIBERALIZACJI HANDLU Z UKRAINĄ W 2022 ROKU
Więcej
Ukryj
1
Poznań University of Life Sciences
Data nadesłania: 30-10-2024
Data ostatniej recenzji: 12-02-2025
Data akceptacji: 07-05-2025
Data publikacji: 30-06-2025
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2025;383(2):24-49
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy:
Celem badań była analiza wpływu wolnego handlu Ukrainy z krajami Unii Europejskiej, ustanowionego
po inwazji Rosji na Ukrainę, na wielkość importu wybranych przetworów z owoców do
krajów UE, szczególnie do Polski.
Materiał i metody:
Z bazy danych Eurostat (Comext), pozyskano miesięczne dane (w kg) zawierające
wielkość importu przetworów z owoców (wg kodu CN), od czerwca 2017 r. do maja 2024 r. z Ukrainy
do poszczególnych krajów UE. Do analizy wybrano zagęszczony sok jabłkowy oraz mrożone owoce:
wiśnie, truskawki, maliny oraz czarne porzeczki. Zastosowano metodę opisową i metody statystyczne:
średnią arytmetyczną oraz indeks zmian jednopodstawowy.
Wyniki:
Liberalizacja handlu z Ukrainą przyczyniła się do wzrostu importu większości wybranych
przetworów z owoców z tego kraju do krajów UE. Import zagęszczonego soku jabłkowego wzrósł
9-krotnie, mrożonych porzeczek czarnych – ponad 7-krotnie, mrożonych malin – 3-krotnie, mrożonych
truskawek zaledwie o 3%, a mrożonych wiśni zmniejszył się o ponad połowę. Po liberalizacji handlu
przetwory z owoców sprowadzały z Ukrainy również te kraje, które w okresie referencyjnym nie były
importerami tych produktów z Ukrainy. Największym importerem z Ukrainy każdego z analizowanych
przetworów z owoców była Polska. Wzrost importu zagęszczonego soku jabłkowego, mrożonych malin
i mrożonych czarnych porzeczek po liberalizacji handlu z Ukrainą był największy w Polsce.
Wnioski:
Polska ma rozwiniętą własną produkcję i przetwórstwo owoców, dlatego dalsza liberalizacja
handlu z Ukrainą może być przyczyną problemów producentów owoców w Polsce w sprzedaży tych produktów
do przetwórstwa lub w uzyskaniu satysfakcjonującej ceny za surowiec do przetwórstwa owoców.