PRACA ORYGINALNA
ZDOLNOŚĆ KONKURENCYJNA POLSKIEGO SEKTORA ROLNO-SPOŻYWCZEGO W HANDLU WEWNĄTRZWSPÓLNOTOWYM
 
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
 
 
Data akceptacji: 14-09-2009
 
 
Data publikacji: 14-09-2009
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2009;320(3):15-32
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem artykułu było zidentyfikowanie pozycji konkurencyjnej produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce w handlu wewnątrzwspólnotowym oraz określenie zmian zdolności konkurencyjnej polskiego sektora rolno-żywnościowego na Jednolitym Rynku Europejskim (JRE) w warunkach potencjalnej implementacji nowego porozumienia rolnego WTO lub – opcjonalnie – jego braku. Analizę ex post i projekcję zmian zdolności konkurencyjnej polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym wykonano przy użyciu wyselekcjonowanego zestawu ilościowych mierników międzynarodowej pozycji konkurencyjnej oraz matematycznego modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project. Dokonano typologii wybranych grup produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce według poziomu przewag konkurencyjnych na JRE. W tym celu posłużono się metodą Warda z grupy hierarchicznych aglomeracyjnych metod analizy skupień. Wykazano, że do 2015 roku silniejszą pozycją konkurencyjną na JRE mogą się charakteryzować artykuły spożywcze niż surowce rolnicze i podkreślono, że wśród grup produktów o relatywnie najwyższej pozycji konkurencyjnej na JRE nadal powinny dominować produkty pracochłonne.
Journals System - logo
Scroll to top