PRACA ORYGINALNA
ODDZIAŁYWANIE ROLNICTWA NA ŚRODOWISKO NATURALNE
 
 
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
 
 
Data akceptacji: 12-09-2011
 
 
Data publikacji: 12-09-2011
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2011;328(3):99-115
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
W opracowaniu zaprezentowano potencjalne czynniki mogące przyczynić się do poprawy lub pogorszenia skutków oddziaływania ze strony rolnictwa, na środowisko naturalne. Przeanalizowano prognozy i przewidywania ich przyszłego stanu, co pozwoliło potwierdzić dotychczas formułowane hipotezy, iż jedynie zmiany tech-nologii i techniki wytwarzania są realną drogą do zmniejszenia presji ze strony rolnictwa na środowisko naturalne. Oczekiwane pogorszenie warunków klimatycznych dla działalności rolniczej w skali globalnej, przy jednoczesnym wzroście populacji ludzkiej i zapotrzebowania na żywność powinny stać się impulsem zmian o charakterze innowacyjnym. Warunkiem zaspakajania w przyszłości potrzeb żywnościowych ludzkości jest jednak nie tylko odkrywanie i wykorzystywanie wydajniejszych sposobów produkcji, ale ochrona kapitału naturalnego. Istnieje więc potrzeba poszukiwania nowych rozwiązań o charakterze ekologicznym, służących wdrażaniu i upowszechnianiu przyjaznych środowisku systemów wytwarzania żywności. Warunkiem poprawy wykorzystania kapitału naturalnego są zmiany poziomu świadomości ekologicznej zarówno producentów, ale przede wszystkim ostatecznych konsumentów żywności (gospodarstwa domowe), a co za tym idzie kooperantów, dostawców i odbiorców, a nawet państwa. Podmioty te decydują o wadze i miejscu ochrony środowiska w hierarchii głównych celów strategicznych realizowanych przez gospodarstwa rolnicze.
Journals System - logo
Scroll to top