PRACA ORYGINALNA
WIELKOŚĆ A EFEKTYWNOŚĆ GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH
 
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa
 
 
Data akceptacji: 20-12-2012
 
 
Data publikacji: 20-12-2012
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2012;333(4):65-83
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Badane w latach 2007-2009 gospodarstwa ekologiczne o różnej wielkości były zróżnicowane w zakresie intensywności produkcji i osiąganych wyników produkcyjnych i ekonomicznych. Wahania w poziomie uzyskiwanych wyników produkcyjnych przekładały się na wahania w produktywności i dochodowości zasobów ziemi, pracy własnej i kapitału produkcyjnego poszczególnych grup wielkości w analizowanym okresie. Wykazane różnice wynikowe pomiędzy grupami obszarowymi były warunkowane przede wszystkim organizacją i skalą produkcji w gospodarstwach, natomiast zróżnicowanie pomiędzy latami było efektem koniunktury w rolnictwie. Najwyższy poziom produktywności zasobów ziemi i kapitału wykazano w najmniejszych gospodarstwach (w grupie obszarowej do 10 ha UR). Wraz ze wzrostem wielkości gospodarstw pogarszała się produktywność ich zasobów ziemi i kapitału, co było warunkowane organizacją produkcji, szczególnie roślinnej, cenami produktów ekologicznych i spadkiem intensywności produkcji (poziomu kosztów materiałowych na 1 ha UR). W mniejszych gospodarstwach ekologicznych, w strukturze użytków rolnych większy udział miały uprawy warzyw, owoców, ziemniaków jadalnych, czyli produktów za które rolnicy uzyskują relatywnie wyższe ceny w porównaniu do cen produktów konwencjonalnych, a to przekłada się na wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw ekologicznych.
Journals System - logo
Scroll to top