PRACA ORYGINALNA
WPŁYW WYDAJNOŚCI MLECZNEJ KRÓW NA OPŁACALNOŚĆ PRODUKCJI MLEKA
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB Warszawa
 
 
Data akceptacji: 21-03-2012
 
 
Data publikacji: 21-03-2012
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2012;330(1):90-111
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Produkcja mleka uważana jest za trudną, skomplikowaną oraz pracochłonną działalność w gospodarstwie rolnym. Do jej prowadzenia wymagana jest określona wielkość gospodarstwa, odpowiednie jego wyposażenie oraz duża wiedza i zaangażowanie rolnika. Obserwowany na przestrzeni ostatnich lat rozwój produkcji mleka powiązany był ze wzrostem wydajności mlecznej krów [14]. Na poziom wydajności wpływ mają czynniki genetyczne (rasowe, osobnicze i odziedziczalność), środowiskowe (np. żywienie, warunki utrzymania, warunki klimatyczne) oraz sposób użytkowania krów (np. wiek i wielkość krów, faza laktacji, płodność, zdrowie). Czynniki te są ze sobą powiązane i wzajemnie na siebie oddziaływają. Przy czym 30% wpływu przypisuje się czynnikom genetycznym, a 70% pozostałym, czyli nie genetycznym. Najważniejszym czynnikiem nie genetycznym jest sposób żywienia, który powoduje około 70% zmienności w mleczności krów. Żywienie może spowodować bardzo szybkie zmiany w wydajności mleka. Na ilość i jakość mleka wpływ ma rodzaj i ilość skarmianych pasz, ich jakość, stosunek paszy treściwej do objętościowej, zbilansowanie dawki pokarmowej oraz technika żywienia. [19] W intensyfikacji produkcji zasadnicze znaczenie mają pasze treściwe, a zatem w celu zwiększenia produkcji mleka ponad wydajność uzyskiwaną z pasz objętościowych są one niezbędne [12]. Jednak dążenie do wzrostu wydajności musi być połączone z poprawą poten-cjału genetycznego krów. Próba forsowania wydajności krów o niskim potencjale, od pewne-go poziomu wydajności wiąże się z coraz większymi kosztami. Koszty te obejmują nie tylko wzrastające nakłady na paszę, ale również koszty inseminacji, leczenia i przyspieszonej wy-miany w stadzie. [14] Badania dowodzą, że wzrastającej mleczności krów towarzyszy nieod-łącznie wiele zjawisk negatywnych, przejawiających się między innymi pogorszeniem jakości mleka, występowaniem chorób metabolicznych i bezpłodnością, a w konsekwencji większym brakowaniem i skróceniem długości życia krów [1, 5, 14]. Według Ziętary [21] warunkiem efektywnej produkcji mleka przy wysokiej wydajności jest stosowanie odpowiednich techno-logii produkcji, szczególnie w zakresie żywienia, rozrodu i utrzymania krów.
Journals System - logo
Scroll to top