PRACA ORYGINALNA
CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE WYDAJNOŚĆ PRACY W PRZEDSIĘBIORSTWACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
 
 
Data akceptacji: 22-03-2010
 
 
Data publikacji: 22-03-2010
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2010;325(4):30-50
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
W artykule przedstawiono wyniki analizy czynników kształtujących wydajność pracy w sektorze przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w latach 2005-2008. Wydajność pracy analizowano w kontekście produktywności majątku, technicznego uzbrojenia pracy, produktywności nakładów, wartości dodanej, kosztów amortyzacji oraz przy zastosowaniu regresji krokowej. Z przeprowadzonych badań wynika, że mimo znaczącego postępu, poziom wydajności pracy jest w krajowym przemyśle spożywczym znacznie niższy niż przeciętnie w Unii Europejskiej. Niższy aniżeli w Polsce poziom wydajności pracy uzyskują tylko przedsiębiorstwa w Bułgarii, Rumunii, Litwie, Łotwie, Estonii, Irlandii, Węgrzech i Słowacji. Oszacowane parametry funkcji regresji wykazały, że do najważniejszych czynników determinujących wydajność pracy w przemyśle spożywczym należy zaliczyć: techniczne uzbrojenie pracy, produktywność majątku, produktywność nakładów oraz poziom wartości dodanej w relacji do przychodów. W przemyśle spożywczym czynniki te wyjaśniały w latach 2005-2008 ponad 80% zmienności wydajności pracy.
Journals System - logo
Scroll to top