PRACA ORYGINALNA
SZANSE I ZAGROŻENIA DLA ROLNICTWA I KONSUMENTÓW ŻYWNOŚCI W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ WYNIKAJĄCE Z EWENTUALNEGO POROZUMIENIA TTIP
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy Warszawa
 
 
Data akceptacji: 12-09-2016
 
 
Data publikacji: 12-09-2016
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2016;348(3):3-23
 
Artykuł (PDF)
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Artykuł porusza problematykę szans i zagrożeń wynikających z ewentualnego zawarcia Umowy o Transatlantyckim Partnerstwie Handlowym i Inwestycyjnym pomiędzy Unią Europejską a USA. W pierwszej części artykułu przedstawia się możliwe korzyści dla unijnych eksporterów produktów mleczarskich, produktów mięsnych, wina, cukru i oliwek. Korzyści te wydają się być iluzoryczne nawet przy ograniczeniu tzw. barier pozataryfowych. Z drugiej strony, wiele rynków w Unii Europejskiej odczuwałoby istotne zakłócenie równowagi na skutek eksportu amerykańskiego. Dotyczyło by to przede wszystkim rynków wołowiny, zbóż, drobiu, izoglukozy i biopaliw. Autor zwraca też uwagę na różnice standardów bezpieczeństwa żywności, poziomów wsparcia co rzutuje na ochronę konsumentów europejskich i konkurencyjność producentów w krajach UE, gdyby porozumienie TTIP miało być realizowane.
Journals System - logo
Scroll to top