PRACA ORYGINALNA
ROLNICTWO EKOLOGICZNE UNII EUROPEJSKIEJ W ŚWIETLE WYZWAŃ ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI
 
Więcej
Ukryj
1
University of Lodz
 
 
Data nadesłania: 24-01-2023
 
 
Data ostatniej recenzji: 01-03-2023
 
 
Data akceptacji: 09-08-2023
 
 
Data publikacji: 27-09-2023
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;376(3):47-65
 
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
O13
Q1
Q5
 
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem opracowania jest przedstawienie związku między rolnictwem ekologicznym a zrównoważoną konsumpcją w świetle strategii Europejskiego Zielonego Ładu. Rozważania dotyczą tego, na ile wzrost podaży żywności ekologicznej oraz rozwiązania przedstawione w strategii przyczynią się do upowszechnienia zrównoważonej konsumpcji. Artykuł przygotowano na podstawie analizy krytycznej literatury, bazując na dostępnych danych statystycznych, dokumentach strategicznych oraz opracowaniach naukowych. W pracy wykorzystano analizę danych zastanych (desk research) i dane wtórne z okresu 2014–2020, pochodzące z Eurostatu, FAOStatu oraz IFOAM dla krajów Unii Europejskiej (UE). Stwierdzono, że wdrażanie zasad zrównoważonej konsumpcji poprzez rolnictwo ekologiczne wymaga działań na rzecz wzrostu zaufania konsumentów do ekologicznych produktów żywnościowych. Wiarygodność rolnictwa ekologicznego musi być budowana na każdym etapie łańcucha dostaw. Istotne jest zadbanie o wiarygodny system certyfikacji oraz etykietowanie z uwzględnieniem szczegółowych informacji o produkcie. Szansą rozwoju dla rolnictwa ekologicznego są między innymi zamówienia publiczne, które mogłyby generować trwały popyt na ekologiczne produkty żywnościowe. Przeprowadzona analiza wykazała, ze działania i narzędzia wskazane w strategii Europejskiego Zielonego Ładu, w ramach trzech głównych priorytetów, wydają się zasadne i kluczowe dla rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku ekologicznych produktów żywnościowych.
Journals System - logo
Scroll to top