PRACA ORYGINALNA
EFEKTYWNOŚĆ TECHNICZNA PRODUKCJI TAFFU W PÓŁNOCNEJ ETIOPII:
STOCHASTYCZNA ANALIZA GRANICZNA
Więcej
Ukryj
Data nadesłania: 14-07-2024
Data ostatniej recenzji: 30-09-2024
Data akceptacji: 09-01-2025
Data publikacji: 30-09-2025
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2025;384(3):108-134
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel:
Sektor rolniczy w regionie Tigraj boryka się z poważnymi wyzwaniami do tego stopnia, że poziom
wydajności jest poniżej średniej krajowej. Wynika to głównie z prymitywnych praktyk rolniczych i wysokich
kosztów produkcji. Utrzymujący się problem niskiej wydajności rolnictwa stanowi bardzo poważne
zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego gospodarstw domowych, a także stabilności dochodów.
Niniejsza praca ma na celu zbadanie poziomu i czynników determinujących efektywność techniczną produkcji
taffu wśród drobnych rolników w północnej Etiopii przy użyciu stochastycznej analizy granicznej.
Materiał i metody:
W niniejszym badaniu wykorzystano stochastyczną graniczną funkcję produkcji
do oszacowania efektywności technicznej produkcji taffu w północnej Etiopii. Przy użyciu losowania
wielostopniowego w badaniu wzięło udział 392 rolników uprawiających taff.
Wyniki:
Średnia efektywność wyniosła 87,3%, co oznacza, że koszt nieefektywności dla rolników wyniósł
49,79 kg (lub 1394,12 ETB) plonów na 0,25 ha (tsmdi). Badanie wykazało również, że na produkcję
taffu w dystrykcie znaczący wpływ miały wielkość powierzchni uprawy, nawozy, pestycydy i nasiona.
Wnioski:
Rolnicy posiadający więcej inwentarza żywego, osiągający wyższe przychody z gospodarstwa
i częściej stosujący odchwaszczanie byli również bardziej wydajni niż ich konkurenci. Ponadto, zgodnie
z oczekiwaniami autorów, gospodarstwa domowe, których zarządcą był mężczyzna, produkowały taff
w sposób bardziej efektywny. W przeciwieństwie do respondentów o niższym poziomie wykształcenia,
głowy rodzin o wyższym poziomie wykształcenia, wbrew oczekiwaniom autorów i literatury przedmiotu,
wykazywały niższy poziom efektywności. Aby zwiększyć produkcję taffu, konieczne jest zatem
dostosowanie istniejącego systemu w taki sposób, aby uwzględniał on podaż i dostępność nawozów,
pestycydów i środków agronomicznych (pielenie i inne ulepszone pakiety).