PRACA ORYGINALNA
BADANIE ROZPOZNAWCZE DOTYCZĄCE PREFERENCJI KONSUMENTÓW PIWA NA SŁOWACJI – PIWO RZEMIEŚLNICZE CZY PRZEMYSŁOWE?
 
Więcej
Ukryj
1
Slovak University of Agriculture in Nitra
 
2
University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Cluj-Napoca
 
3
The Ambis University
 
 
Data nadesłania: 23-06-2025
 
 
Data ostatniej recenzji: 05-08-2025
 
 
Data akceptacji: 08-10-2025
 
 
Data publikacji: 22-12-2025
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2025;385(4):66-91
 
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
M31
M21
Q13
 
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy:
Celem badania jest określenie typologii konsumentów piwa na Słowacji na podstawie ich stosunku i preferencji względem piwa przemysłowego oraz rzemieślniczego.

Materiał i metody:
Badanie opiera się na danych pierwotnych (n = 904 osoby pijące piwo) uzyskanych za pomocą internetowej ankiety przeprowadzonej w okresie od września 2022 r. do lipca 2023 r. Do ośmiu stwierdzeń dotyczących konsumpcji piwa przemysłowego i rzemieślniczego zastosowano analizę głównych składowych. Następnie przeprowadzono segmentację z wykorzystaniem metody k-średnich.

Wyniki:
Wyniki pozwoliły na wyodrębnienie trzech następujących segmentów konsumentów piwa: entuzjastów piwa rzemieślniczego, konsumentów konserwatywnych i konsumentów obojętnych. Poszczególne segmenty scharakteryzowano na podstawie zmiennych społeczno-demograficznych, preferencji dotyczących piwa, wzorców konsumpcji i zachowań zakupowych.

Wnioski:
Zidentyfikowane segmenty konsumentów piwa ułatwiają opracowywanie strategii ukierunkowanych na klienta, zgodnych z aktualnymi trendami rynkowymi. Wyniki badania mają praktyczne znaczenie dla podejmowania decyzji menedżerskich w przedsiębiorstwach piwowarskich. Pozwalają one lepiej zrozumieć potrzeby i preferencje klientów, które mogą być następnie skutecznie uwzględnione w procesie planowania strategicznego.
Journals System - logo
Scroll to top