PRACA ORYGINALNA
BADANIE ROZPOZNAWCZE DOTYCZĄCE PREFERENCJI KONSUMENTÓW PIWA
NA SŁOWACJI – PIWO RZEMIEŚLNICZE CZY PRZEMYSŁOWE?
Więcej
Ukryj
1
Slovak University of Agriculture in Nitra
2
University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Cluj-Napoca
Data nadesłania: 23-06-2025
Data ostatniej recenzji: 05-08-2025
Data akceptacji: 08-10-2025
Data publikacji: 22-12-2025
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2025;385(4):66-91
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy:
Celem badania jest określenie typologii konsumentów piwa na Słowacji na podstawie ich stosunku
i preferencji względem piwa przemysłowego oraz rzemieślniczego.
Materiał i metody:
Badanie opiera się na danych pierwotnych (n = 904 osoby pijące piwo) uzyskanych
za pomocą internetowej ankiety przeprowadzonej w okresie od września 2022 r. do lipca 2023 r.
Do ośmiu stwierdzeń dotyczących konsumpcji piwa przemysłowego i rzemieślniczego zastosowano analizę
głównych składowych. Następnie przeprowadzono segmentację z wykorzystaniem metody k-średnich.
Wyniki:
Wyniki pozwoliły na wyodrębnienie trzech następujących segmentów konsumentów piwa:
entuzjastów piwa rzemieślniczego, konsumentów konserwatywnych i konsumentów obojętnych. Poszczególne
segmenty scharakteryzowano na podstawie zmiennych społeczno-demograficznych, preferencji
dotyczących piwa, wzorców konsumpcji i zachowań zakupowych.
Wnioski:
Zidentyfikowane segmenty konsumentów piwa ułatwiają opracowywanie strategii ukierunkowanych
na klienta, zgodnych z aktualnymi trendami rynkowymi. Wyniki badania mają praktyczne
znaczenie dla podejmowania decyzji menedżerskich w przedsiębiorstwach piwowarskich. Pozwalają
one lepiej zrozumieć potrzeby i preferencje klientów, które mogą być następnie skutecznie uwzględnione
w procesie planowania strategicznego.